Pages

September 3, 2021

Resipi

Salam!

Dengan bahan masakan yang sangat limited dekat dapur, kadang-kadang macam tak tahu nak masak apa. Buntu. Dan sekian.. sekian... sekian...

MENU 1 Spicy Fried Dried Anchovies with Egg and Sausage (Tumis ikan bilis pedas bersama telur dan sosej)

Bahan-bahan:

Minyak masak

1 biji bawang merah - Hiris

1 biji bawang besar - Hiris

3 ulas bawang putih - Hiris

3 (ikut suka) biji cili merah - Hiris

1 mangkuk kecil ikan bilis / pusuk

1 mangkuk kecil sosej ayam - potong atau hiris ikut suka

2 biji telur

Garam dan gula secukup rasa 


Cara-cara memasak:

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.

2. Goreng ikan bilis sampai garing atau separa garing. Angkat dan ketepikan.

3. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih dan cili menggunakan minyak yang sama digunakan menggoreng ikan bilis. (Better kalau hangus-hangus sikit-sikit dia punya bahan tumisan. Kalau dekat tekak saya macam lagi sedap kalau macam tu.)

4. Masukkan sosej ayam dan goreng sampai garing bersama bahan tumisan.

5. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi dan gaulkan semua bahan.

4. Ketepikan semua bahan dan tuangkan telur.

5. Kacau telur sampai betul-betul masak dan gaulkan bersama bahan lain.

6. Masukkan bahan perasa secukup rasa.


MENU 2 Potato Soup White Pepper (Sup Kentang Lada Sulah)

Bahan-bahan:

3 biji Kentang - Potong tebal ikut suka

2 biji bawang merah - Hiris

3 ulas bawang putih - Hiris

Ikan bilis 

Kiub Pati Ikan Bilis 

Serbuk lada putih (optional)

Garam 


Cara-cara memasak:

1. Panaskan periuk dan tuangkan minyak.

2. Apabila minyak telah panas, goreng ikan bilis dan ketepikan.

3. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu dan kekuningan.

4. Masukkan kentang dan gaul bersama bahan tumisan dan ikan bilis.

5. Masukkan garam dan lada sulah secukupnya dan gaulkan bersama kentang dan bahan tumisan.

6. Masukkan air. Tambah penyedap rasa.

7. Reneh kentang dalam periuk selama 15-20 minit.


No comments:

Post a Comment